BRUGGENBOUWER

BRUGGENBOUWER
Wat doet een Bruggenbouwer?
Die verkent beide oevers en zoekt juiste plek en bouwt eerst de pijlers.
Vroeger gebeurde dat alleen maar over smalle waters. De technieken zijn ondertussen zo veranderd, dat er kilometers lange bruggen zijn vanaf oevers waar men de mensen aan de overkant niet eens kan zien.

Die kilometers lange bruggen dienen voor verplaatsingen mensen een goederen van en naar andere streken dan die waar de bruggen gebouwd worden.

Voor de omwonenden van de bruggen hebben de bruggen geen belang. Zij hadden nooit contact met de overkant op een enkeling na die misschien gewoon de Wijde Wereld introk.

Op de dijk staan mensen te kijken en commentaar te geven op de bruggenbouwers en hun ‘absurde’ werk. Ze zien tegenslagen gebeuren, er vallen zelfs doden. Het bruggenbouwen schiet traag op, onder het waterpeil is veel werk.
De mensen op de dijk vinden het allemaal verloren moeite.

En toch op een zekere dag wordt de brug geopend. Het drukke verkeer raast er overheen. In de streek is zo druk verkeer ongewoon. Er is wel een op en afrit, maar die wordt zelden gebruikt door de streekbewoners. Zij zijn gewoon om 70 of 80 kilometer per uur te rijden. Over de brug en de aan- en afvoer wegen 100 of 120 kilometer per uur gereden. Angstaanjagend snel.

Een bruggenbouwer kan slechts bruggen bouwer en vertellen over hoe een brug gebouwd kan worden.
En hij kan ook nog vertellen over alle streken en mensen waar die geweest is. Over gewoontes en gebruiken van volkeren.
Het is niet aan hem om mensen te overtuigen om eroverheen te rijden.
Hij verbindt streken.

Hetzelfde vindt plaats tussen mensen met verschillende overtuigingen.
Je kan pas mensen met elkaar verbinden als er interesse voor is aan beide kanten.
Voor buitenstaanders die op een afstand naar de situatie kijken lijkt alles logisch. Vaak beslissen over de betrokkenen hun hoofd heen.
Hebben ze een hele sterke identiteit dan groeit er een gigantische weerstand die nog amper te overbruggen is.

Hoe kom je hier uit?
Misschien door volksfeesten te houden of andere plaatselijke activiteiten bij te wonen? Misschien door gesprekken aan te gaan op de dijk over dagelijkse dingen? 0ver de mensen achter de huizen, de mensen achter de ideeën, en de mensen achter de idealen.

Mens zijn onder mensen kan veel helpen. Zodra aan beide kanten hele groepen mensen gestigmatiseerd worden, word het water misschien wel heel diep.
Te diep om nog een brug te bouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s